Khamis, 24 November 2011

Warkah 3

Assalamualaikum..

Syukur ....
kita masih selesa dalam lindungan Allah yang Esa

Hari ni teringat nak masak sesuatu
puas menung apa nak masak
akhirnya teringat nak masak sesuatu yang
tidak pernah dicuba...
Wadai kepeng....satu manisan warisan
keturunan banjar....
dalam rumah ni kita je yang bukan banjarian
tapi kita kahwin dengan kulaan
anak-anak kita jadi banjarian

Wadai kepeng ni memang sedap
en. mofai memang peminat no. satu
diwarisi oleh anak sulung kita
sementara dia balik bercuti ni
saja-saja kita mencuba ....dalam hati
Ya Allah...kau mudah kan urusan ku ni

resepinya mudah sangat
tepung pulut...gula merah...santan dan sedikit
gula putih...
Inilah hasilnya...



                                                 sepiring wadai kepeng...
Hidangan ini sangat manis
kalau tak manis tepung pulut tu jadi tak sedap
pertama kali mencubanya ...terlajak manis pulak
kita memang kalah dengan manis ni..
walaupun sedap tapi tak berani makan banyak

Tadi baca status FB en.mofai dan anak sulung
dua-dua cerita pasal wadai kepeng
bererti mereka menyukainya..
terima kasih...anda berdua menghargai sesuatu
yang mama hasilkan dengan kasih sayang
Terima kasih Tuhan...kau anugerahkan kepandaian
dan semangat untuk mencuba pada ku...

Jumpa lagi di lain lembaran....Wassalam.

2 ulasan:

  1. wadai kepeng..??? saya baru dengar.. biasanya yg manis tu sedap pada lidah saya..

    BalasPadam
  2. salam mad,
    Wadai kepeng manisan org banjar...memang sedap...

    BalasPadam